Biroul de presa al Patriarhiei Romane - Luni, 15 septembrie 2008



EDUCATIA AUTENTICA TRANSMITE VALORI PERENE

(Mesajul de binecuvantare al Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu prilejul deschiderii oficiale a noului an scolar 2008 - 2009)

Distinsi dascali, Iubiti elevi, Dragi parinti,

Fiecare inceput de an scolar (15 septembrie) sta sub semnul iubirii jertfelnice si milostive a Mantuitorului nostru Iisus Hristos pentru ca in ziua premergatoare de 14 septembrie sarbatorim Inaltarea Sfintei Cruci. Aceasta apropiere intre evenimentele mentionate face ca dascalii sa primeasca de la Hristos - Invatatorul vesnic - iubirea si intelepciunea de a se darui spiritual in lucrarea lor de formare a copiilor si tinerilor poporului roman.

Urmand indemnul intelept care spune "totdeauna lucrul tau sa-l incepi cu Dumnezeu", mai inainte de a intra in Scoala, intram in Biserica pentru a ne ruga, adica pentru a uni intelepciunea umana cu Intelepciunea divina, intrucat omul creat dupa chipul lui Dumnezeu Cel Intelept si Bun creste spiritual in comuniune cu El.

Astfel, Scoala romaneasca impreuna cu maica ei, Biserica, cultiva modul de cunoastere prin comuniune, de unire a inteligentei cu iubirea, a stiintei cu spiritualitatea, a actiunii cu sfintenia vietii.

In timp ce stiinta cultiva cunoasterea creatiei, a universului fizic si social, credinta religioasa cultiva relatia cu Creatorul si Mantuitorul lumii, oferind omului si creatiei semnificatie si valoare eterna.

In acest sens, studiul religiei este o necesitate cultural - educationala. Nu poti avea o cultura completa fara Religie intrucat valoarea eterna a persoanei umane nu poate fi redusa la eficienta ei utilitarista din societatea vremelnica.

Atat Biserica cat si Scoala sunt chemate sa ofere copiilor si tinerilor nu numai stiinta si educatie ci si sens sau speranta pentru a trai viata in comuniune de iubire si pretuire reciproca. Lipsa acestora face astazi ca multi copii sa fie abandonati de parintii lor, care se confrunta cu grave probleme ale vietii sau pleaca la munca in strainatate. Unii copii se imbolnavesc trupeste datorita lipsurilor materiale, iar altii se imbolnavesc sufleteste, din cauza dorului de parinti si absentei lor afective.

Impreuna, Biserica si Scoala trebuie sa pretuiasca, sa formeze si sa ajute copiii si tinerii de astazi, ca acestia, la randul lor, sa cultive cu incredere si iubire valorile credintei si ale culturii crestine, potrivit cuvintelor Mantuitorului nostru Iisus Hristos: "Eu sunt vita, voi sunteti mladitele. Cel ce ramane intru Mine si Eu intru el, acela aduce roada multa, caci fara Mine nu puteti face nimic" (Ioan 15, 5), adica nimic bun.

Ne bucuram ca atat Biserica Ortodoxa Romana, cat si Statul Roman, mai ales prin Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, sustin programe de invatare a limbii romane de catre copiii romanilor care se afla la munca in strainatate, mai ales in tarile din Uniunea Europeana, pentru ca acestia sa nu-si piarda identitatea etnica si valorile culturii si spiritualitatii romanesti, ca parte integranta a patrimoniului cultural si spiritual al Europei.

Parintii copiilor romani din strainatate sunt indemnati sa se adreseze Ambasadelor si parohiilor noastre din tarile respective pentru a fi organizate scoli de limba romana cu profesori calificati si recunoscuti ca atare de Ministerul roman al Educatiei.

Felicitam si binecuvantam pe toti cei ce se ostenesc, cu pricepere si daruire, in aceasta lucrare de mare valoare si necesitate pentru copiii romani de pretutindeni.

Adresam, de asemenea, alese multumiri si binecuvantari tuturor celor ce au sprijinit initiativele comune ale Bisericii si Scolii romanesti privind pastrarea orei de Religie in Scoala, prin campania Nu vrem liceu fara Dumnezeu!, si mentinerea sfintelor icoane in spatiile de invatamant, manifestand astfel aceeasi constiinta nobila si dragoste parinteasca pe care le aveau si primii dascali ai invatamantului romanesc, intelepti in a uni, stiinta educatiei cu sfintenia vietii, cunostintele practice cu valorile eterne, legand in lumina generatiile intre ele.

Cu prilejul deschiderii noului an scolar 2008 - 2009, rugam pe Hristos Domnul Cel ce a zis: "Lasati copiii sa vina la Mine" (Mt. 19, 14) sa va daruiasca dumneavoastra, dascalilor, elevilor si parintilor, sanatate si pace, ajutor si bucurie in activitatea pe care o desfasurati.

Cu parinteasca dragoste si multa pretuire,

+ D A N I E L

Arhiepiscop al Bucurestilor,

Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si

Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane





Despre noi
Imagini/Icoane
Paterich
Predici
Sfaturi
Rugaciuni/Acatiste
Program liturgic
Pastorale
Ajutor pentru Biserică
Poșta electronică
Link-uri ortodoxe
F O R U M / G R O U P
Calendar ortodox
Motoare de căutare
Sf. Vasile - blog
Avizier parohial