INFORMAțII DESPRE NOI


WELCOME !


  • NOI DESPRE NOI


  • NOI DESPRE NOI



    Biserica Sf. Vasile cel Mare și Sf. Nectarie de la Egina din Buzău
    -istoric-

    Parohia cu hramul „Sfântul Vasile“ - Buzău a luat ființă ca urmare a hotărârii Permanenței Consiliului Eparhial Buzău, din 27 august 1999 (înregistrată cu nr. 3606 / 2 nov. 1999), prin care se aprobă înființarea Parohiei „Sfântul Vasile“ - Buzău prin desprinderea de la Parohiile: „Cuvioasa Paraschiva“, Parohia „Nașterea Maicii Domnului“ și Parohia „Sfântul Stefan“, începând cu data de 1 septembrie 1999. Este situată în N-Estul orașului Buzău, fiind cuprinsă de străzile: Unirii Nord, Transilvaniei, Constituției și Orizontului; Biserica se găsește la adresa: Str. Căpșunelor, nr. 9 (GPS: 45.161199, 26.815342), aproape de Autogara Buzău Nord.
    Parohia are un număr de 1200 de familii și aproximativ 3600 de suflete. Majoritatea sunt ortodocși. Se constată existența a 3 familii de adventiști, 2 familii de martorii lui Iehova, o familie de baptiști și una de creștini după evanghelie.
    La nivelul parohiei, începând cu anul 2009, se desfășoară două programe social-educative de anvergură: „Hristos Împărtășit copiilor“ și „Alege școala!“ concomitent cu programul național de consiliere duhovnicească, acestea contribuind la formarea și dezvoltarea morală și spirituală a credincioșilor din parohie, de orice vârstă. Pentru formarea și dezvoltarea duhovnicească a adulților, am realizat în 2014 și a doua ediție a proiectului național „Calea Mântuirii” ( www.youtube.com/watch?v=UK2IfGZ7DQQ ), având un impact deosebit atât la nivelul credincioșilor din parohie, cât și al comunității buzoiene.
    Din anul 2000, promovarea Bisericii și a activităților desfășurate, se realizează și prin pagina web a parohiei, cu adresa actuală: http://sfvasilebz.ro, fiind printre primele 5-6 pagini web religioase naționale la momentul anului 2000. Site-ul parohiei, în ultimii 2 ani, a fost vizitat de peste 12000 de vizitatori unici din 42 de țări ale lumii. Parohia deține din martie 2005 și un blog pentru discuții și catehizare virtuală: http://sfvasile.blogspot.ro/.
    Din 22 ianuarie 2010 parohia a primit înștiințarea: „ca urmare a cererii Parohiei „Sf. Cuvioasa Paraschiva“ - Buzău, înregistrată cu nr. 7215/20 ian. 2010, Permanența Consiliului Eparhial întrunită în data de 29 decembrie 2009, a aprobat transferul postului de preot, împreună cu sectorul deservit de P.C. Pr. Aurel Dragomirescu, de la Parohia „Sf. Cuvioasa Paraschiva“ - Buzău la Parohia „Sf. Vasile cel Mare“ - Buzău, începând cu data de 1 ianuarie 2010“. Prin pensionarea părintelui Dragomirescu postul a devenit vacant.
    Biserica.
    În urma concursului de ocupare a postului de preot paroh la Parohia „Sfântul Vasile“ - Buzău din nov. 1999, a fost admis P.C. Părinte Panait Marcel cu Decizia nr. 23 din 1 decembrie 1999. De la această dată până în prezent, Părintele s-a ocupat, cu ajutorul Sfintei Episcopii a Buzăului și al Protopopiatului Buzău, de strângerea de fonduri pentru cumpărarea unui teren în vederea construirii bisericii parohiale. Banii au început să se strângă foarte greu și nici locul pentru biserică nu era de găsit, întrucât era necesar un loc generos, la vedere.
    Până în postul Sfintelor Paști-2000 a apărut o oportunitate, dar nu erau banii necesari. În cele din urmă, cu sprijinul Preasfințitului Epifanie, parohia a primit o sumă de bani ajutor de la parohiile surori pentru a începe demersurile cumpărării terenului bisericii. Așadar, în data de 7 nov. 2000, s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare prin plata unui acont de 4 000 $ urmând ca restul de 6 000 $ să fie plătiți la data de 10 ianuarie 2001. Achitarea integrală a sumei s-a realizat la 22 ianuarie 2001.
    În intervalul 18 - 23 decembrie 2000 a fost amenajat un Paraclis cu sprijinul necondiționat al câtorva creștini râvnitori și jertfitori, care au lucrat între 14 și 20 ore/zi, timp de 5 zile consecutive. În seara zilei de 23 decembrie 2000 P.S. Sa, Episcopul Epifanie al Buzăului a săvârșit slujba de sfințire a Paraclisului, la care au participat foarte mulți credincioși.
    Lucrările de construcție n-au putut începe din motive juridice. Abia la 15 aprilie 2004 s-a primit avizul necesar construirii bisericii cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare“ ulterior s-a obținut și autorizația de construire.
    Pentru a se ridica biserica, a fost nevoie să se construiască un alt paraclis vis-a-vis de terenul noii biserici. Cu sprijinul Primăriei Municipiului Buzău s-a început construcția noului paraclis (07 nov. 2004). Această construcție a fost definitivată la 29 ianuarie 2005. Sfințirea paraclisului a avut loc în ziua de 30 ianuarie 2005, din încredințarea, cu binecuvântarea și participarea Prea Sfințitului Episcop Epifanie al Buzăului și Vrancei.
    În 2005, a fost realizat proiectul Bisericii mari și s-a început construcția. În 2006 s-au strâns fonduri și s-a turnat fundația, apoi s-a construit până la nivelul +2,20 m. Fondurile fiind insuficiente, lucrările au stagnat.
    În iunie 2007, în urma unei licitații pentru continuarea lucrărilor, s-a încheiat un contract cu firma „Euroconstruct SRL“- Buzău pentru finalizarea construcției. În octombrie 2007 lucrările au ajuns la turlă; în decembrie 2008 s-a finalizat acoperișul. Pe frontispiciul cladirii s-a aplicat icoana cu „Sf. Vasile cel Mare“(mărime naturală) din mozaic. Biserica a fost tencuită apoi pe interior si exterior, aplicându-i-se izolație termică pe exterior și tencuială decorativă. În decembrie 2009 s-a montat centrala termică și instalația aferentă pentru încălzire. Au fost montate două copertine pentru intrarea principală și pentru intrarea la Sf. Altar. S-au achitat si montat strănile (lemn de stejar) urmând să se finalizeze catapeteasma. A fost întocmit și vizat devizul pentru pictura Bisericii.
    În iunie 2011, a avut loc licitația pentru pictură în tehnica „fresco“, aceasta fiind câștigată de echipa pictorului Liliana Dragomir din Buzău. Contractul s-a semnat în noiembrie 2011, ca urmare, lucrările de pictură murală și pictura la catapeteasmă au început la data 24 aprilie 2012 și s-au finalizat în iulie 2014.
    În perioada iulie-septembrie 2014, s-au efectuat lucrări de amenajare a treptelor exterioare cu granit și lucrări de pardosire cu marmură în interiorul bisericii.
    În lunile august-septembrie 2014, a fost ridicat gardul bisericii, fiind confecționat din fier forjat cu broderie metalică.
    În septembrie 2014, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin decizia noului Arhiepiscop, IPS Ciprian, a achiziționat terenul alăturat (185 mp) pentru a veni în sprijinul Parohiei noastre, vizând buna desfășurare a activităților Bisericii Sf. Vasile-Buzău. Un rest de teren, în suprafață de 38 mp, a fost cumpărat de parohie la data de 21 noiembrie 2014, cu echivalentul sumei de 3800 € la cursul zilei.
    Bucuria cea mai mare a fost când Vopsea de par bio și a adăugat și al doilea hram în cinstea Sf. Nectarie de la Egina, 28 septembrie 2014. Pentru tot sprijinul material și spiritual acordat din încredințarea IPS Ciprian, de Arhierpiscopia Buzăului și Vrancei, mulțumim în numele lui Hristos, Învățătorul ?i Binefăcătorul tuturor.
    Preoți.
    Primul preot paroh la parohia „Sf. Vasile cel Mare“- Buzău este P.C. Pr. Marcel Panait. Născut în Puieștii de Sus, județul Buzău la data de 24 august 1970 dintr-o familie de credincioși practicanți. A mers la Biserică de mic în fiecare duminică și sărbătoare ajutând ca paracliser în Sfântul Altar și deprinzând cântarea la strană. A urmat cursurile Seminarului Teologic Buzău și ale Facultății de Teologie Ortodox㠖 București, absolvind în 1996 cu Lucrarea de licență: „Eshatologia creștină după evangheliile sinoptice“. În 1993, a primit binecuvântarea spre căsătoria cu domnișoara Alina Stan, rodul căsătoriei fiind reprezentat de patru copii, din care unul a fost chemat la Domnul. A funcționat ca profesor suplinitor în învățământ din anul școlar 2002-2003 obținând gradul „definitiv“ în 1998. Hirotonia în diacon a avut loc la data de 18 martie 1995 și cea întru preot duhovnic la o zi mai târziu, pe seama Parohiei Florica, județul Buzău. Din 1 noiembrie 1999 s-a transferat, prin concurs, la Parohia „Sf. Vasile cel Mare“ din Buzău. A obținut Gradul I Profesional în preoție în anul 2007 cu lucrarea științifică: „Probleme ale pastorației tineretului în vremea noastră“. Este absolvent de Master în Psihologie pe probleme de Familie și societate în anul 2009, cu Lucrarea de disertație: „Percepția socială a familiei, căsătoriei și divorțului“; absolvent de Master în Informatică în anul 2010, cu Lucrarea de specialitate: „Sistem informatic pentru prezentarea pe internet a unor informații cu scop educativ și formativ“ și este absolvent de Master în Teologie, specializarea „Comunicare și comuniune eclezială”, anul 2014, cu Lucrarea de disertație: „Comunicarea eclezială prin mijloace tradiționale și mijloace moderne“.
    La data de 1 martie 2010, postul al II-lea de preot a fost ocupat, prin concurs, de către P.C. Pr. Turcu Nicolae. Nascut la Panciu, jud. Vrancea dintr-o familie de buni credincioși, apropiați ai Sfintei Biserici. A absolvit Cursurile Seminarului Teologic Chesarie Episcopul din Buzău și apoi ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia în anul 2001, având ca temă de Licență în Studiul Noului Testament: „Ezdra III – Carte apocrifă“. În anul 2000, s-a căsătorit cu domnișoara Teodora Mirela, bucurându-se în prezent de trei copii, doi băieți și o fată.
    În data de 6 august 2000, a fost hirotonit pe seama parohiei Cătiașu, Protoieria Pătârlagele. În anul 2005, s-a transferat la parohia Brădeanu, Protoieria Buzău II, iar în data de 1 martie 2010, s-a transferat prin concurs la Parohia „Sf. Vasile cel Mare“ din Buzău, Protoieria Buzău I. A obținut gradul administrativ de „iconom“ în activitatea depusă la parohie, precum și Gradul II Profesional în preoție.
    Alți angajați.
    Primul dascăl a fost Dumitru Florin, cântăreț asimilat al școlii de cântăreți bisericești de pe lângă Seminarul Chesarie Episcopul din Buzău, între anii 2001-2004. Din anul 2006, a fost angajat pe post de paracliser domnul Feraru Neculai, născut la Fișici, com. Bozioru, jud. Buzău în data de 16 martie 1969. Apropiat de mic de Sfânta Biserică a deprins cântarea la strană și astfel a fost angajat la Parohia Sf. Vasile cel Mare – Buzău în 2006.
    Dumnezeului nostru slavă! Amin.
    Preot paroh, Marcel Panait

    Aici puteți afla detalii despre stadiul lucrărilor la Biserica noastră.
    Noi suntem dispuși să fim alături de frățiile voastre, și să răspundem tuturor solicitărilor ce ne vin pe acestă cale, încercând să sprijinim, după putere, întregul proces de mântuire.
    Cei ce vor să contribuie cu donații îi îndrumăm către pagina de ajutor pentru Biserică și să completeze un formular/Contract de Sponsorizare
    Mulțumim pe această cale tuturor celor care ne-au ajutat în colectarea de fonduri, atât Episcopiei Buzăului și Parohiilor de aici, cât și credincioșilor.
    Preot paroh, Panait Marcel.
    Pentru alte relații: contact, nr. de cont dați clik aici.

    DUMNEZEU SĂ VĂ BINECUVINTEZE! Sunteți bineveniți în pagina noastră de web!


    Harta cu Locația Bisericii Sf. Vasile cel Mare,
    Buzău, str. Căpșunelor, nr. 9






    ----TOP----







    Despre noi
    Imagini/Icoane
    Paterich
    Predici
    Sfaturi
    Rugaciuni/Acatiste
    Program liturgic
    Pastorale
    Ajutor pentru Biserică
    Poșta electronică
    Link-uri ortodoxe
    F O R U M / G R O U P
    Calendar ortodox
    Motoare de căutare
    Sf. Vasile - blog
    Avizier parohial